Ethän kopioi kuviani luvatta. Kiitos!

Please don't copy my photos without permission. Thanks!



sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Vinkkejä keittiöremonttiin!

Remonttihommat tahtovat tulla vastaan enemmin 
tai myöhemmin talossa kuin talossa.
Kun remontin suunnittelee itse, pääsee vaikuttamaan lopputulokseen 
ja saa juuri sellaisen tilan kuin haluaa. 
Vaikka suunnitelman teettäisikin ammattilaisella, 
kannattaa huolehtia siitä, että tilasta tulee ympäristöönsä sopiva 
ja käyttäjiään palveleva. 

Kuluttajan on hyvä muistaa, että hän on se, joka tilaa käyttää, 
jolloin tilan on oltava toimiva, käytännöllinen ja käyttäjäystävällinen. 



Remonttia suunitellessa kannattaa pitää tarkasti kirjaa siitä mitä tehdään, 
mitä on jo tehty ja mitä vielä on tekemättä. 
Mittojen kanssa on syytä olla äärinmäisen tarkkana.


1. Määrittele remontin tarve

Mitä pitää muuttaa, mitä jätetään ennalleen.

Punnitse eri vaihtoehtoja. Tarkista erityisesti putket ja sähköt. 
Muutokset eivät aina ole järkeviä, vaan toiminnot saattaa 
kannattaa pitää samoilla paikoilla etenkin pienessä keittiössä.


2. Määrittele mitä tilalta odotetaan

Mitkä asiat pitää löytyä, mitä ei saa olla.

Mieti tarkoin mitkä tekijät parantavat tilan toimivuutta, 
mitkä ovat vain visuaalisia seikkoja ja mitä voidaan mahdollisesti jättää pois.


3. Kirjaa ylös

Miltä haluaisit uuden tilan näyttävän ja 
miltä se ei saa missään tapauksessa näyttää.

Tee leikekirjaa tai kerää asioita muovitaskuun. 

 Suunnittele remontti aina tilan ehdoilla. Huomioi rakennuksen ikä, muut tilat, ympäristö. Moderniin taloon ei välttämättä sovi perinteinen keittiö tai päinvastoin.

Kun olet luonut selkeän kuvan siitä, miltä tila näyttää remontoituna 
ja mitä asioita sinne tulee, ota selvää toimittajista. 
Kerro tarpeesi ja etsi toimittaja, joka pystyy vastaamaan tarpeeseen. 
Remontoidessa törmää usein siihen, että kokonaisuus pitää kerätä osista 
ja siksi valmista kokonaisuutta on aluksi hankala hahmottaa. 
Tätä helpottaa selkeä jäsentäminen. Kokoa yhteen ne asiat,
 jotka haluat uuteen tilaan ja rajaa pois ne, joita et halua. 
Pyri pitämään selkeänä mielessäsi miltä valmis tila tulee näyttämään.



Vuonna 1986 rakennetun hirsitalon keittiö haluttiin uusia kokonaan. 
Keittiö oli pieni ja monet ratkaisut sellaisia, ettei niitä ollut enää tänäpäivänä saatavilla. 
 Lähtökohdaksi otettiin siis - kaikki pois ja uutta tilalle.


Vanha ylävitriini varjosti tilaa ja teki siitä pimeän, 
niinpä vitriini päätettiin remontin yhteydessä poistaa. 
Pienessä keittiössä ei toimintoja kannata välttämättä lähteä muuttamaan, 
vaan usein sähköt, liesi ja vesipiste kannattaa pitää samoilla paikoilla, 
mutta hakea niille toimivuutta erilaisilla ratkaisuilla. 

Markkinoilla on valtavasti erilaisia keittiötoimittajia. 
Kun tiedät mitä keittiöltäsi haluat, ota yhteyttä toimittajiin ja selvitä, 
mikä yritys pystyy vastaamaan tarpeisiisi. 
Esimerkkikeittiössä kaikki standarditoimittajat jouduttiin jättämään pois, 
sillä keittiön mitoista johtuen tarvittiin mittatilauskalusteita.  Mittatilauskalusteet nostavat hintaa, mutta lisäävät toimivuutta. Selvitä missä kohdin selvitään standardikalusteilla ja mitä joudutaan teettämään, näin saat pidettyä budjetin aisoissa.

Toiveet kirjattiin ylös:

valoisuus - ylävitriini pois
yhtenäisyys - kylpyhuoneen värimailma tuodaan keittiöön, 
jotta värimaailma saadaan yhtenäisemmäksi koko talossa

toimivuus - pyöreän altaan tilalle kunnon allas, induktio liesi, micro pois pöydältä

Koko projektin ajan koottiin muovitaskuun leikkeitä ja printtejä asioista, 
jäsentämään kokonaisuutta. Kuvilla oli helppo osoittaa toimittajalle minkähenkistä tilaa haetaan. Samalla koko projektin ajan säilyi selkeä kuva siitä, millaista tilaa ollaan luomassa. Näin toiveet ja odotukset jäsentyivät ja asioita oli helppo lisätä ja poistaa projektin kuluessa. 



 Keittiötä on vaikea hahmottaa tyhjänä. Vasta tilan tyhjennyttyä alkoi herätä ajatuksia siitä, 
millä muilla tavoin uuden keittiön olisi voinut rakentaa.


 Kalusteasennuksien alettua uusi keittiö alkaa hahmottumaan.



Jääkaapin yläpuolelle haluttiin yläkaappi. Micro vei aikaisemmin 
turhaa tilaa muutenkin vähältä pöytätasolta, joten se haluttiin sijoittaa kalusteisiin ja astioita haluttiin jatkossa ottaa myös ruokailutilan puolelta.  
Kaikki toiveet kirjattiin ja esitettiin toimittajalle. 

Tavarantoimittajat pitävät asiakkaista, jotka tietävät mitä tahtovat, 
vaikkakin turhan tarkka asiakas saattaa olla tavarantoimittajan kauhu. 



 Välitilasta poistettiin kaakelit ja tilalle asennettiin välitilalevy. 
Samaa välitilalevyä käytettiin myös "baaritiskin" taustana, jolloin tilaan saatiin yhtenäinen ilme.
 Jotta astioita pystyy jatkossa ottamaan myös ruokatilan puolelta, 

tilattiin reunaan liukuovikaappi.


Koska pieneen keittiöön ei kannata asentaa erillistä liesituuletinta, 
on tuuletin upotettuna kalusteeseen.
Kaapissa on tilaa myös mausteille. 


 Altaan ja hanan materiaaliksi valittiin Blancon Silgranit. 
Allas löytyy myös suomen markkinoilta, mutta kätevintä se on tilata Saksasta,
 jolloin hinta on huomattavasti edullisempi. Hanaa ei Suomen markkinoilla ole lainkaan, 
vaan sekin tilattiin saksasta. Samalla kannattaa tilata myös asianmukaiset hoitoaineet.


 Toimiva keittiö on kodin sydän. 
Toimivassa tilassa on ilo työskennellä ja tarkkaan harkitut ratkaisut eivät jälkikäteen harmita, 
kun kaikki on mietitty huolella. 

Ja eikun kokkaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti